Interviu Nunta la Unirea

Interviu Nunta la Unirea

1. Cum ajuți un cuplu să aleagă tematica mai ales pentru ședința dinaintea nunții?

Discutand cu ei despre ce i-a adus impreuna, ce le-ar placea sa vada dupa 20 de ani in albumul de nunta. Ce vor povesti nepotilor la gura sobei cand ii vor intreba: “Ce e in albumul ala mare, bunico?”
2. Există diferite stiluri de fotografie de nuntă?
Fotografia de nunta implica sa cunosti din mai multe domenii ale fotografiei: fotojurnalism, portret, produs, fotografie de familie. Fotografii tind sa promoveze stilul pe care il stapanesc mai bine si cu care se simt confortabil. E foarte importanta si preferinta mirilor. Ei te vor alege, initial,  pentru imaginile pe care le-au vazut in portofoliul tau asa ca 50% din decizie este deja luata.  Pe scurt stilul meu poate fi descris in 3 cuvinte: elegant, indraznet si plin de emotii. Vreau sa ofer cuplurilor cele mai frumoase fotografii din ziua nuntii lor pastrand experienta placuta fara a intrerupe cursul zilei.

3. Multe persoane se inhibă în fața camerei. Cum faci să destinzi atmosfera?
Cu totii ne inhibam in fata camerei. Te trezesti in ziua nuntii cu fotograf, asistent, cameraman si asistentul  toti cu cate un ochi urias indreptat spre tine. In cazul in care nu esti fotomodel de meserie sau innascut te vei inhiba. Din experienta dureaza de la o ora pana la sfarsitul nuntii sa te obisnuiesti sa fie indreptata camera spre tine. Stilul meu e sa rad si sa ma bucur alaturi de miri de ziua lor. Imi vine natural, am lucrat mult cu oameni de-a lungul timpului in diverse domenii cum ar fi restaurante apoi vanzari.

4. Ședința dinaintea nunții a devenit un trend în ultimii ani. Prin ce diferă față de ședința foto de la nuntă? de ce ar trebui oamenii să opteze pentru aceasta?
Eu recomand o sedinta foto inaintea nuntii. Pe langa faptul ca nu ai presiunea managementului din ziua nuntii te cunosti cu fotograful si modul lui de lucru, vezi imagini cu tine facute de acesta, eliminand posibilitatea unui esec cu imaginile de la nunta. Nunta e o singura data. Sedinte foto de proba poti face 10 pana iti alegi fotograful.

5. Ai anumite cadre standard pe care le urmărești? Sau te adaptezi în funcție de instinct, să zic așa?
Imaginile mele din ziua nuntii sunt de doua feluri:
– documentarea evenimentului cu variile sale etape si a emotiilor celor care sunt alaturi de miri
– si sedinta foto care este despre miri, sarbatoarea lor, lumina frumoasa si faptul ca sunt supermodele pentru o zi

6. După cât timp își primesc clienții pozele?
Standardul in domeniu este 3-6 luni. Termenul meu de livrare este de maxim 2 saptamani. Nu imi place sa imi fac clientii sa astepte si nu iau alt job pana nu il termin pe cel la care lucrez. Sunt fotograf, asta este job-ul meu nu fac asta in timpul liber si nu iau mai mult de o nunta pe weekend in sezonul de nunti.

7. Cum se stabilește prețul – în funcție de numărul de fotografii, numărul de ore sau ce alt criteriu?
Pentru imaginile in format digital eu mi-am calculat pretul in funtie de oferta pietei de servicii foto de nunta si orele de munca dedicate unei nunti, in jur de 50 de ore, iar pretul orei este corelat cu ceea ce consider eu ca aduc ca si plus valoare mirilor

8. Cum ar trebui un cuplu să-și aleagă fotograful de nuntă?
Parerea mea e ca o sedinta foto de proba ar fi cea mai buna metoda. Dupa ce vezi portofoliul ales pe spranceana, albumul cu cele mai bune imagini recomandarea mea este sa vezi imagini cu tine facute de acesta.

9. Există și în fotografie conceptul de ședință foto de probă?
Dupa cum ziceam mai sus asta e recomandarea mea. Sincer nu stiu daca e o practica generala in domeniu. Eu ofer acest serviciu prin colaboratori din domeniul ofertantilor de servicii pentru nunti, restaurante, floristi, dulciuri…

10. De ani buni, am trecut de la fotografiile în format fizic la cele în format digital. Un fotograf din zilele noastre livrează doar produse digitale?
Fotografia in format digital este o practica comuna. Credinta mea este ca un album foto este cel mai sigur mod de a putea vedea povestea nuntii tale intr-un mod placut si sigur dupa 20 de ani. Facem nunta pentru acum, fotografiile sunt pentru totdeauna.

11.  De ce anume ar trebui sa tina cont mirii atunci cand cauta si aleg fotograful pentru nunta lor?
De intuitie, imaginile din portofoliul acestuia, sa simta ca acestuia ii pasa de ei nu doar de un job platit, de felul cum se imbraca si vorbeste, va fi cu ei o zi intreaga alaturi de familie si prietenii lor. Am auzit povesti nefericite cu fotografi cu tricouri lalai, nu foarte ingrijiti. Asigurate ca fotograful “se pierde” printre invitati in ziua nuntii.

12. Mirii ar trebui sa aleaga o tematica pentru sedinta foto de nunta?
Da si nu. Imaginile mele sunt despre ei si ceea ce i-a adus impreuna ca sa decida sa petreaca restul vietii impreuna intemeind o familie. Fiecare are povestea lui pe care vrea sa o spuna intr-un mod sau altul.
13. Care sunt pasii in stabilirea acesteia?
Discut cu mirii despre ei, le ascult povestea, le dau sugestii sau lasam sa fie o surpriza fara o presiune prea mare in ziua nuntii. Ziua nuntii este o zi lunga si caut sa nu aduc tensiune in plus.

14. Ce trebui punctat cu fotograful inainte de nunta? Care ar fi punctele cheie de stabilit?
Am observat un fenomen al pachetelor. Mirii sunt incantati de pachete fara a intelege ce vor primi de la fotograf si/sau videograf. Mi se intampla sa fiu intrebat dupa nunta: Avem si album, trash the dress, primim imaginile pe cd…? Inainte de a semna un contract ar trebui citit si inteles iar pentru avans ar trebui sa primiti o chitanta.

15. Ce trebuie luat in considerare la alegerea tipului/formatului unui album foto de nunta?
Gusturile personale duc la alegerea copertii si layout-ului albumului. Unora le place catifeaua, altora lemnul. Oferta este foarte vasta in acest domeniu.

16. In ce format, cum si in cat timp ar trebui livrate pozele de nunta? Care sunt etapele la care sa se astepte mirii?
Formatul digital pe CD sau USB flash drive sunt standardul in domeniu. Dupa predarea imaginilor in format digital, in functie de decizia mirilor de a alege imagini pentru album sau de a ma lasa pe mine sa aleg, creez layout-ul albumului in format digital, il trimit sau ma intalnesc personal cu mirii pentru aprobarea acestuia sau pentru a face modificari, trimit la print si apoi anunt care este date de livrare in funtie laborator. Sunt perioade mai aglomerata si mai putin aglomerate din an.

17. Cum pot obtine sedinta foto si pozele perfecte? Ce inseamna o sedinta foto perfecta si pozele ideale?
Din punctul meu de vedere o sedinta foto este perfecta si imaginile ideale atunci cand comunicarea dintre modele si fotograf este foarte buna. Oricine poate sa tina o camera in mana si sa o indrepte spre un subiect. Putini pot coordona si transmite ceea ce ar vrea sa transmita. Munca unui fotograf este de a duce modelele in starea lor naturala. Oamenii sunt frumosi si placuti atunci cand sunt relaxati. Cine vrea sa se vada in imagini inhibat si stresat?

Share: